Program


Tárlatvezetés Kovács Krisztinával | MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II.

Tárlatvezetés Kovács Krisztinával | MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II.

A Hegyvidék Galéria és a Várfok Galéria közös tárlatvezetése az együttműködésben megvalósult MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II. című kiállításokon. A tárlatvezetést Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője tartja.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 13. szombat, 14:00

Tárlatvezetés Kovács Krisztinával | MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II. 

A Hegyvidék Galéria és a Várfok Galéria közös tárlatvezetéssel mutatja be az együttműködésben megvalósult, nagyszabású jubileumi kiállításokat, amelyekkel Mulasics László (1954–2001) születésének hetvenedik évfordulójára emlékezünk. Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője először a Hegyvidék Galériában mesél a festőművész korai, az 1980-as években készült, az új festészet expresszív jegyeivel fémjelzett műveiről, valamint néhány ’90-es években készült alkotásról. Ezt követően a Várfok Galéria kiállítóterében főként a ’80-as évek második felének, a ’90-es éveknek, és a 2000-es évek legelejének munkáit, valamint az életmű egészét átfűző, alkimista alkotói attitűdöt ismerteti részleteiben.  

A tárlatvezetést tartja: Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője

> Időpont: 2024. április 13. (szombat) 14:00–15:30
> Kezdő helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft
Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

_________________________

Mulasics László a ’80-as, ’90-es évek hazai színtérének meghatározó alakja volt, akinek pályája a ’80-as évek derekán indult, első alkotásai heves gesztusok által meghatározott figurális kompozíciók voltak. 1986-ban éles váltással elhagyta a figuralitást, megkezdődött a geometria térhódítása, és sokrétű anyagkísérletei 1987-ben elvezették az ókori viasztechnikához, az enkausztikához. A felhevített viasszal való alkotás az idők folyamán összeforrt nevével, mesterévé vált. A ’80-as évek pszeudo térképeit, alaprajzait, archaikus építményeit a ’90-es években felváltották a művészettörténeti idézetek – vadászkutyák, griffek –, fizikai ábrák, csillagászati eszközök és diagramok. A ’90-es évek második felének motívumkezelése a Pattern and Decoration örökségét hordozza, míg a képeken feltűnő írások, elméleti kutatások a konceptuális művészet felé közelítenek. Az utolsó évek élénk színei, az új életre kelt növényi ornamentika, vegyítve a tudományos ábrákkal vagy geometrikusabb struktúrákkal, egy újabb korszak indulásának jeleit mutatják, mely kettétört a művész korai halálával.

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére I.
HEGYVIDÉK GALÉRIA (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.)
2024. 03. 21. – 04. 20.

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére II.
VÁRFOK GALÉRIA (1012 Budapest, Várfok u. 11.)
2024. 03. 22. – 04. 28.

 

Fotó // Egressy Orsolya
© MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!