Program


Férjhez akarok menni?! – Szerelem, párkapcsolat, család | Múzsák lázadása IV.

Férjhez akarok menni?! – Szerelem, párkapcsolat, család | Múzsák lázadása IV.

Az előadás-sorozat a harmadik alkalomtól tematikus módon beszél a nőművészetről. Míg az előző előadáson a testképről volt szó, most a párkapcsolat kerül középpontba, az azon belül felmerülő problémák, illetve hogy mindez hogyan jelenik meg a nőművészeknél.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 28. csütörtök, 18:00

Múzsák lázadása IV.
Férjhez akarok menni?! – Szerelem, párkapcsolat, család
Előadás-sorozat női művészekről és nőművészekről

Az előadás-sorozat a harmadik alkalomtól tematikus módon beszél a nőművészetről. Míg az előző előadáson a testképről volt szó, most a párkapcsolat kerül középpontba, az azon belül felmerülő problémák, illetve hogy mindez hogyan jelenik meg a nőművészeknél.  A hagyományos női szerepek valójában a szerelem, csábítás, család kontextusában értelmezhetők. Ezek továbbra is fontos területei a női életnek, de a nőművészek munkásságában ezekkel kapcsolatban számos kérdés merül fel.  

A testképről való gondolkozás már előre vetítette a tetszés vágyát, a megfelelés–nem megfelelés kérdését. Az előadás során szó lesz arról, hogy a női alkotók – különösen a nőművészek – hogyan jelenítik meg a szerelmet, az egymás iránti elvárásokat a párkapcsolat során, valamint ennek a beteljesülését vagy éppen a hiányát (pl. Nagy Kriszta: Csipke Rózsika halott) és a házasságot (pl. Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni). 

Az esküvő egy kitüntetett pillanat, de hogyan zajlanak a hétköznapok? Például az ún. láthatatlan munkákat mint a  házimunkát – amit sokszor természetesnek veszünk, amíg el van végezve – számos alkotó tematizálta, hisz ezek elsősorban a nőkre maradnak (pl. Eperjesi Ágnes: Heti étrend; Fabricius Anna: Háztartási anyatigris; Fajgené Dudás Andrea: Háziasszony katalizátora). Külön műfaj az étel, főzés által való alkotás, az „eat art”, melynek nálunk is vannak képviselői (Szabó Eszter Ágnes, Fajgerné Dudás Andrea). A sikeres párkapcsolat gyakori velejárója a gyermek. A gyermek várása, a sikertelen terhesség, a vetélés is számos mű témája (pl. Vasali Katalin: Majd lesz másik…), valamint a felnevelésük, a gyermeklétbe merülés felnőtt fejjel ismét egy új fejezetet nyit az életben, ami új témákat is ad az alkotóknak (pl. Hermann Ildi: A mi lányaink).    

Az előadáson kiderül, hogy mindezeket a hétköznapi témákat a művészek hogyan élik meg és dolgozzák fel. A bemutatott alkotók nemcsak azért nők, mert nőművészekről szól a sorozat, hanem érdekes módon ezeket a témákat ők teszik a művészetük tárgyává.

Előadó: Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense

Időpont: 2023. szeptember 28. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft
Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // Gőbölyös Luca: Férjhez akarok menni! Műsor 5., 2010

 

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!